Animus Consiliere psihologica

La ce să te aștepți într-o ședință psihologică? (3/6)

Cât este bine să vorbesc cu psihologul meu?

Oricât simți că este în regulă pentru tine să împărtășești, orice decizi că este relevant și de folos, orice ai pe suflet.

Confidențialitatea este sacră pentru psiholog!

Trebuie să știi că tot ce se discută în cadrul ședințelor de psihoterapie și consiliere psihologică realizate cu un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România este strict confidențial. Excepții sunt numai informațiile care implică pericolul iminent asupra propriei persoane sau a altor persoane (vătămare fizică sau crimă), precum și situațiile justificate de lege. Psihologul va solicita întotdeauna consimțământul persoanei consiliate pentru a împărtăși informațiile mărturisite de tine în ședințele psihologice și în unele discuții cu colegii psihologi, va schimba detaliile astfel încât să fie absolut imposibilă identificarea persoanei care beneficiază de confidențialitate.

Important

  • Nu vei fi presat să vorbești despre lucruri despre care nu ești confortabil să deschizi discuția.
  • Obiectivele sau scopurile sau lucrurile pe care le vrei rezolvate le stabilești și le definești clar împreună cu psihologul tău. Te vei decide asupra lor numai după ce ești sigur/ă că te reprezintă și ele sunt ceea ce ai nevoie.
  • Niciodată psihologul nu o să-ți spună în detaliu ce să faci, cum, când să faci și mai ales nu o să te judece sau certe. Însă o să-ți pună adesea întrebări simple sau o să facă observații, care te vor ajuta să găsești răspunsuri și să obții psihoclaritate.
  • Tu stabilești ritmul în care lucrezi cu tine sau la obiectivele pe care ți le-ai propus.
  • Nu toți oamenii știu sigur de ce vin în consiliere sau terapie. Uneori, ne simțim pur și simplu confuzi sau pierduți. Alteori, știm exact ce ne trebuie. Este în regulă.
  • Poți oricând întrerupe temporar sau renunța definitiv la ședințele psihologice. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt instrumente care funcționează numai cu implicarea ta, a persoanei consiliate.

Similar Posts