Animus Consiliere psihologica

La ce să te aștepți într-o ședință psihologică? (4/6)

Pentru cine este necesară consilierea psihologică? Dar psihoterapia?

Așa cum ne spălăm și ne îngrijim regulat corpul, pentru a fi sănătoși fiziologic și în formă fizică bună, la fel și sufletul și mintea noastră sunt mai echilibrate și devin resurse cu adevărat grozave pentru spiritul nostru, dacă ne preocupăm conștient să le fie bine.

Totuși, consilierea și psihoterapia nu sunt recomandate chiar pentru oricine. Nu pentru că ar face rău, ci pentru că în anumite situații comunicarea nu este posibilă sau nu se obțin rezultate. Este cazul persoanelor cu anumite tulburări psihice, ale căror diagnostice și medicație, stabilite de un medic psihiatru, nu sunt compatibile cu demersul psihoterapeutic. De asemenea, nu se recomandă pentru persoanele cu anumite nevoi speciale, dizabilități sau afecțiuni, care le împiedică total comunicarea directă cu psihologul.

Pot aduce pe altcineva la psiholog?

Motivația este esențială pentru a reuși ce ți-ai propus împreună cu psihologul tău. De aceea, psihoterapia sau consilierea nu vor funcționa pentru altcineva, oricât de mult crezi că altcineva decât tine are nevoie de ședințe cu un psiholog bun. De exemplu, partenerul de viață nu va lucra cu mare spor alături de psiholog, deși poate l-ai convins să participe la câteva ședințe. Excepție fac cazurile minorilor, pentru care părinții (tutorii) programează sesiuni. Ce poți face este însă să soliciți tu, pentru tine, aceste ședințe, pentru că o schimbare oricât de mică a comportamentului, așteptărilor, înțelegerii nevoilor tale, va produce automat și garantat o schimbare în cei din jurul tău.

Când este momentul potivit să merg la psiholog?

Nu există moment nepotrivit. Suntem ființe în continuă schimbare și în adaptare și faptul că suntem subiectivi, implică faptul că este întotdeauna necesar “un altul”, “un celălalt”, care să ne vadă și să ne înțeleagă din unghiuri imposibile nouă. Astfel putem avea acces și debloca unele resurse interioare proprii și ne putem lumina unele spații sufletești, aparent invizibile.

Similar Posts