Animus Consiliere psihologica

La ce să te aștepți într-o ședință psihologică? (5/6)

Să vorbesc cu un prieten sau mai bine să vin la psiholog?

Un prieten îți poate fi alături când treci printr-o situație sau perioadă dificilă. Totuși, prietenii se susțin reciproc, pe când psihologul este acolo doar pentru tine, niciodată invers! Mai mult, deși discuțiile cu prietenii pot conduce uneori către revelații și claritate, doar psihologul are formarea clinică profesională, științifică, metodologică necesară pentru a-ți recunoaște structura mentală, a te ghida și a te proteja uneori chiar de tine însuți, întru binele tău. Nu în ultimul rând, un prieten te-ar sfătui poate ce ar face el în locul tău sau ce crede el că ar fi bine pentru tine să faci, pe când psihologul te va ghida să descoperi tu însuți/ însăți ce este bine pentru tine și nu va întrerupe acest flux al propriei evoluții și deveniri. Alături de un prieten, te poți descărca. Alături de un psiholog, poți evolua.

Meritul ultim ca bun prieten al cuiva care are constant nevoie de sfatul și suportul tău emoțional și mental este să îl/ o încurajezi să încerce o consiliere psihologică.

De unde știu că psihologul meu e bun pentru mine?

“Chimia” dintre două persoane e importantă pentru calitatea relației dintre ele. Acest lucru se aplică și relației terapeutice dintre psiholog și persoana consiliată. Este un lucru fericit dacă primul psiholog este perfect pentru tine, însă dacă ai îndoieli, oricât de mici, încearcă să discuți și cu alt practicant.

Câteva lucruri de care este esențial, totuși, să ții seama! În timpul ședințelor cu psihologul tău:

  • te-ai simțit încurajat, validat, ascultat cu atenție și implicare?
  • ai avut parte de compasiune și lipsa judecății?
  • ați încercat să stabiliți niște obiective și un plan de a le realiza? Ați discutat despre priorități, valori?
  • ai simțit că psihologul este o persoană de încredere, pe care te poți baza?

Dacă da, pari să fii acolo unde este bine pentru tine. Dacă nu, poți schimba psihologul.

Similar Posts